Przepis na polędwiczki wieprzowe z mozzarellą i pomidorami 📖
Składniki:- 4 polędwiczki wieprzowe
- 4 plasterki mozzarelli
- 4 plastry pomidorów
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki przełóż na deskę do krojenia i lekko je rozbij za pomocą młotka do mięsa.
2. Przypraw solą i pieprzem z obu stron.
3. W środku każdej polędwiczki umieść po plasterku mozzarelli i plasterku pomidora.
4. Zwiń mięso, tak aby wewnątrz znajdowały się pomidory i mozzarella, a następnie delikatnie obwiąż niteczką.
5. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę.
6. Wrzuć polędwiczki na rozgrzanej oliwie i smaż przez około 6-7 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze przypieczone.
7. Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z rondla/patelni i odstaw na chwilę, aby się odrobinę przestygło.
8. Usuń niteczkę z mięsa i pokrój polędwiczki na mniejsze kawałki.
9. Podawaj gorące, najlepiej z sałatką lub ryżem.
Smacznego!