Przepis na polędwiczki wieprzowe z serem mozzarella 📖

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200 g sera mozzarella
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. bazylia, tymianek) do posypania

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe umyj i osusz. Następnie delikatnie rozbij młotkiem do mięsa, aby stwardniały.
2. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Przełóż cebulę i czosnek do małej miseczki i ostudź.
5. Ser mozzarella pokrój na plasterki.
6. Na rozgrzanej patelni, na której smażyłeś cebulę i czosnek, obsmaż polędwiczki wieprzowe z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjmij z patelni i odstaw na bok.
7. Na każdej polędwiczce połóż plasterki sera mozzarella, a następnie posyp cebulą i czosnkiem.
8. Polędwiczki z serem zawiń w ruloniki i przykryj nimi patelnię.
9. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż ser się roztopi i polędwiczki będą soczyste.
10. Po upieczeniu posyp ruloniki polędwiczkowe świeżymi ziołami i podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe z mozzarellą
polędwiczki wieprzowe z mozzarellą i pomidorami
makaron z serem mozzarella
polędwiczki wieprzowe
fit polędwiczki wieprzowe