Przepis na polędwiczki wieprzowe w boczku wędzonym 📖

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200g boczku wędzonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)
- Przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)

Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 180°C.
2. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i pokrój na kawałki o grubości około 3-4 cm.
3. Na każdy kawałek nakładamy plaster boczku wędzonego i delikatnie owinęcie wokół mięsa.
4. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy przygotowane polędwiczki z boczkiem na mocnym ogniu z każdej strony. Ma to na celu uzyskanie złocistej skórki.
5. Przekładamy obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego, dodajemy świeże zioła oraz przyprawy, ewentualnie można dodać ulubione warzywa na dno naczynia (np. cebulę, marchewkę, pietruszkę).
6. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut lub do momentu, gdy mięso będzie soczyste i dobrze wędzone.
7. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do odpoczynku przez kilka minut.
8. Przed podaniem kroimy na plasterki, podając jako główne danie lub np. w kanapkach.

Smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe z boczkiem wędzonym
polędwiczki wieprzowe w boczku
polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku
grochowka na wedzonym boczku
grochowka na boczku wedzonym