Przepis na pomysł na kolacje tuńczyk 📖

Przepis na kolację z tuńczykiem:
Składniki:
- Filet z tuńczyka (ok. 200g)
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Instrukcje:
1. Przygotuj tuńczyka, usuwając skórę i krojąc go na kotlety o grubości ok. 2-3 cm. Posól i popieprz je z obu stron.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż tuńczyka przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie delikatnie różowy w środku. Odstaw na bok.
3. Na tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli używasz). Smaż przez kilka minut aż cebula zmięknie.
4. Dodaj pomidora i smaż przez kolejne kilka minut, aż pomidor zmięknie i puści sok.
5. Wlej sos sojowy i sok z limonki. Dodaj tuńczyka z powrotem na patelnię i delikatnie mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
6. Smaż przez około minutę, aż wszystkie składniki będą podgrzane.
7. Podawaj tuńczyka na talerzach, posypując go posiekaną natką pietruszki jako dekorację.
8. Kolację możesz podać z dowolnym dodatkiem, na przykład ryżem, makaronem lub sałatą.

Smacznego!

Podobne przepisy

pomysł na kolację fit
pomysł na kolacje ryż
pomysł na kolacje jednogarnkowa
pomysł na kolacje jajkiem
pomysł na kolacje ciepło