Przepis na pomysł na szybki obiad z ryżu 📖

Pomidory faszerowane ryżem:

Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 szklanka ugotowanego ryżu (najlepiej jaśniejszego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalnie, dla tych, którzy lubią ostry smak)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Odstąp górną część każdego pomidora, usuń nasionka i miąższ, pozostawiając jedynie skórki. Przygotowane pomidory odstaw na bok.
3. W rondlu na średnim ogniu podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli używasz) na oleju, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj do rondla ugotowany ryż, posiekany koperek, suszone oregano, suszoną bazylię, sól i pieprz. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i rozgrzeją.
5. Napełnij każdy pomidor równą ilością przygotowanego nadzienia ryżowego.
6. Włóż pomidory do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż pomidory zmiękną.
7. Gdy pomidory są gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
8. Podawaj pomidory faszerowane ryżem na ciepło, posypane dodatkowym posiekanym koperkiem jako dekorację.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybki obiad z ryzu
pomysł na szybki obiad na dwa dni
pomysł na szybki obiad z ryż
pomysł na szybki obiad z jajek
pomysł na szybki obiad z jajkami