Przepis na popularne ciasta 📖
Oto trzy popularne przepisy na ciasta:1. Ciasto jogurtowe:
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: wanilia lub skórka cytrynowa do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj jogurt i olej, dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
4. Dodaj wanilię lub skórkę cytrynową i wymieszaj.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej i wysypanej mąką formy do pieczenia.
6. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-50 minut.
7. Po upieczeniu wyjmij i ostudź. Możesz posypać je cukrem pudrem przed podaniem.
2. Szarlotka:
Składniki:
- 6-8 świeżych jabłek (kwaśnych lub słodkich)
- 200g mąki pszennej
- 200g masła
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Pokrój jabłka na plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
2. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i cynamonem.
3. Dodaj pokrojone masło i zagnieć na jednolite ciasto.
4. Wylep formę do pieczenia ciasta masą.
5. Na wierzch rozłóż pokrojone jabłka.
6. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-50 minut, aż ciasto nabierze złocisto-brązowego koloru.
7. Wyjmij i ostudź przed podaniem.
3. Czekoladowy brownie:
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 100g mąki pszenna
- 50g kakao
- szczypta soli
- opcjonalnie: orzechy, wiórki kokosowe, posypka czekoladowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej wraz z masłem, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.
2. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, kakao i sól, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
5. Dodaj opcjonalnie orzechy lub inne dodatki i wymieszaj.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia.
7. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, do momentu, gdy wierzch będzie suchy, ale w środku ciasto będzie nadal wilgotne.
8. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed podaniem. Możesz udekorować wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową.