Przepis na prostą drożdżówkę 📖
Oto prosty przepis na drożdżówkę:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- lukier do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozkrusz drożdże do miski, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aż drożdże rozpuszczą się i zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól. Dodaj rozpuszczone masło, jajko i rozpuszczone drożdże. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko, mieszając wszystko razem, aż składniki się połączą.
3. Gdy składniki zaczynają tworzyć jednolite ciasto, wyłóż je na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać nieco więcej mąki.
4. Przenieś ciasto do posmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Zajmie to około 1-2 godzin.
5. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je z miski i umieść na lekko oprószonym mąką blacie. Delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Zwijaj ciasto od dłuższego boku, tworząc wałek. Następnie pokrój go na kawałki o grubości około 5 cm i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
7. Pozostaw drożdżówki do wyrośnięcia na blasze przez kolejne 20-30 minut.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
9. Gdy drożdżówki podwoją swój rozmiar, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
10. Jeśli chcesz, możesz udekorować drożdżówki lukrem. Wystudź je i posmaruj lukrem przed podaniem.
Smacznego!