Przepis na proste ciasto z rabarbarem i budyniem 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło, cukier i roztrzepane jajko.
2. Zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
4. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią dno formy do pieczenia.
5. Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki o długości około 2 cm.
6. Na spód ciasta wyłóż pokrojony rabarbar.
7. W rondelku przygotuj budynie, mieszając ze sobą proszek budyniowy, cukier i mleko. Gotuj, aż zgęstnieje.
8. Gęsty budyn przelać na rabarbar.
9. Drugą część ciasta rozwałkuj cienko i pokrój na paski. Ułóż paski czeskiego na wierzchu ciasta w kratkę.
10. Całość piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
11. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
12. Podawaj na zimno, najlepiej posypane cukrem pudrem.
Smacznego!