Przepis na ciasto rabarbarem i budyniem 📖
Składniki:- 300g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g rabarbaru
- 1 szklanka mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. W misce połącz mąkę, masło, cukier puder, jajko oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, a następnie odstaw na około 30 minut do lodówki.
2. W międzyczasie obierz rabarbar i pokrój go na kawałki.
3. W rondlu podduś rabarbar z cukrem, aż stanie się miękki. Pozostaw do ostudzenia.
4. W osobnym garnku zagotuj mleko. W misce rozpuść budynie w niewielkiej ilości zimnego mleka, a następnie dodaj je do gotującego się mleka. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż budynie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim spód formy do pieczenia.
6. Wyłóż na ciasto uprzednio podsmażony rabarbar.
7. Na wierzchu równomiernie rozprowadź budyń.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
9. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na porcje i podawaj.
Smacznego!