Przepis na proste flaczki 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny (np. żeberek, troski, mięso gulaszowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 goździki
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Wołowinę opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na kawałki. Odstaw na bok.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Por oczyść, umyj i pokrój w talarki.
3. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć pokrojone mięso. Smaż na średnim ogniu, aż się zrumieni.
4. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę oraz por. Smaż wszystko razem, aż warzywa zmiękną.
5. Wsyp mielona paprykę i delikatnie wymieszaj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, sól i pieprz do smaku.
6. Zalej całość wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
8. Podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem świeżej bagietki.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaczki po niemiecku
flaczki na ostro
flaczki w sosie
smażone flaczki
smaczne flaczki