Przepis na prosty ajerkoniak czekoladowy 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 100 ml likieru ajerkoniakowego
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:
1. Oddzielić żółtka od białek jajek.
2. W misce utrzeć żółtka z cukrem do uzyskania jednolitej masy.
3. Dodawać stopniowo likier ajerkoniakowy do masy jajecznej, cały czas mieszając.
4. W osobnym garnku podgrzać mleko, a następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia kakao.
5. Gorzką czekoladę posiekać na drobne kawałki. Zalać gorącym mlekiem z kakao i mieszać, aż czekolada się roztopi.
6. Wlać rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej z likierem i dokładnie wymieszać.
7. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę na sztywno.
8. Delikatnie połączyć ubitą śmietankę z masą czekoladowo-jajeczną.
9. Białka jajek ubić na sztywno.
10. Ostrożnie dodać ubite białka do pozostałej masy i delikatnie wymieszać.
11. Gotowy ajerkoniak czekoladowy należy przelać do pucharków lub koktajlówek i schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.
12. Podawać schłodzony i udekorować według preferencji, na przykład bitą śmietaną, posypką czekoladową lub wiórkami czekolady.

Smacznego!

Podobne przepisy

thermomix ajerkoniak czekoladowy
prosty ajerkoniak
prosty tort urodzinowy czekoladowy
prosty pyszny tort czekoladowy
prosty tort czekoladowy dla dzieci