Przepis na prosty indyka pieczonego 📖
Przepis na prosty indyka pieczonego:Składniki:
- 1 indyk
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cytryna
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Indyka dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Przygotować marynatę, mieszając w misce oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól i pieprz.
3. Indyka skropić marynatą, a następnie wmasować ją delikatnie w skórę i pod skórę ptaka.
4. Indyka odstawić na minimum 2 godziny w lodówce, aby marynata wniknęła w mięso.
5. Cebulę, marchewki i seler obrać i pokroić na większe kawałki.
6. Indyka wyjąć z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
7. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać marchewkę, seler, cebulę i smażyć około 5 minut, aż warzywa lekko się przypieką.
8. Warzywa przekładać do naczynia do pieczenia wokół indyka.
9. Wlać do naczynia bulion drobiowy i wstawić do piekarnika.
10. Indyka piec przez około 2-3 godziny, co jakiś czas polewając go własnym sosem.
11. Po upieczeniu indyka, wyjąć go z piekarnika, a mięso pokroić na porcje.
12. Sos z naczynia przełożyć do garnka, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
13. Sos zagotować, aż zgęstnieje, a następnie podawać go razem z kawałkami indyka.