Przepis na prosty klopsy jajeczne 📖
Oto przepis na prosty klopsy jajeczne:Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. Gotuj jajka w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą twarde. Ostudź je, obierz ze skorupek i posiekaj na drobne kawałki.
2. W misce wymieszaj posiekane jajka, posiekaną cebulę, mleko, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania.
3. Ręcznie uformuj z tej masy niewielkie kulki (klopsy).
4. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż klopsy z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane.
5. Gdy klopsy będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Podawaj klopsy jajeczne na talerzu, jako danie główne lub jako dodatek do sałatki.
Smacznego!