Przepis na prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka 📖

Składniki:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:
1. W dużej misce umieść twarożek z wiaderka i rozgnieć go widelcem, aby był równie gładki.
2. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj.
3. W osobnym naczyniu roztrzep jajka widelcem i dodaj do masy serowej.
4. Wyciśnij sok z połowy cytryny i również dodaj do masy.
5. Na koniec dodaj mąkę do masy serowej oraz śmietankę kremówkę.
6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-50 minut. Sprawdź, czy jest gotowy, wykonując delikatny test pałeczką - jeśli wykaże ona suchy ser, sernik jest gotowy.
9. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i zostaw sernik w nim do całkowitego ostygnięcia.
10. Gdy sernik jest już przestudzony, schłódź go w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Można go również zostawić na noc.
11. Przed podaniem polej sernik ulubionym sosem, np. owocowym, czekoladowym lub karmelowym. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka bez spodu
sernik z wiaderka z budyniem bez spodu
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik królewski z sera z wiaderka
sernik z sera z wiaderka na herbatnikach