Przepis na sernik królewski z sera z wiaderka 📖
Składniki:- 1 kg sera z wiaderka
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie herbatników
Przygotowanie:
1. Ser z wiaderka odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do dużej miski.
2. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka dodajemy do sera, a białka zostawiamy na później.
3. Do sera dodajemy cukier, mąkę, cukier waniliowy i mieszamy wszystko dokładnie za pomocą miksera, aż do uzyskania jednolitej masy.
4. W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.
5. Masło topimy w garnku, a następnie dodajemy do masy serowej i mieszamy.
6. Dodajemy ubitą śmietanę do masy i ponownie mieszamy.
7. Do osobnej miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie delikatnie dodajemy je do masy serowej, mieszając wszystko łagodnymi ruchami łyżką.
8. Dno formy do sernika wykładamy herbatnikami. Możemy je wcześniej obtoczyć w rozpuszczonym masłem, jeśli lubimy bardziej wilgotne spody.
9. Na dno formy wylewamy masę serową, równomiernie ją rozprowadzając.
10. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy sernik przez około 60 minut w temperaturze 160°C.
11. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez około 30 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.
12. Sernik schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny przed podaniem.
Gotowy sernik królewski z sera z wiaderka możemy udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypką kakaową według uznania. Smacznego!