Przepis na sernik z sera z wiaderka na herbatnikach 📖
Składniki:- 500 g sera z wiaderka
- 200 g herbatników
- 200 g masła
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 cytryna (sok i skórka)
- garść borówek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Rozdrabniamy herbatniki na drobne kawałki, a masło rozpuszczamy na patelni.
2. W misce mieszamy rozkruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem, a następnie przenosimy masę do formy do pieczenia, dociskając ją do spodu.
3. W osobnej misce mieszamy ser z wiaderka, jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, śmietanę, sok i skórkę z cytryny (możemy też dodać borówki do masy serowej).
4. Wylewamy masę serową na spód herbatnikowy.
5. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60-70 minut, aż ser zrobi się jędrny i lekko zezłoci.
6. Po upieczeniu, wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
7. Gdy sernik wystygnie, można go udekorować ulubionymi owocami, posypką kakaową lub bitą śmietaną.
Smacznego!