Przepis na prosty tofu marynowane 📖
Oto przepis na prosty tofu marynowane:Składniki:
- 400 g tofu (najlepiej o średniej twardości)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżeczka imbiru (startego)
Instrukcje:
1. Wyciśnij tofu, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Następnie pokrój tofu w kostkę lub plastry o pożądanej grubości.
2. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny, miód (lub syrop klonowy), posiekany czosnek i starty imbir.
3. Umieść kawałki tofu w płytkim naczyniu do marynowania i zalej je przygotowaną marynatą.
4. Odstaw naczynie do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej marynujesz, tym mocniejszy smak).
5. Przed podaniem tofu można upiec, smażyć lub grillować, aż będzie złociste z obu stron.
6. Gotowe tofu marynowane można podać jako dodatek do sałatek, dań stir-fry lub jako samodzielne danie z ryżem i warzywami.
Smacznego!