Przepis na proszę o flaki 📖
Przepis na tradycyjne flaki:Składniki:
- 500 g podsuszonych flaków wołowych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Flaki wcześniej moczymy w zimnej wodzie przez około 6-8 godzin, a następnie dokładnie płuczemy.
2. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy flaki i gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny, aż staną się miękkie.
3. Podczas gotowania flaków, w innym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i czosnek.
4. Do podsmażonych warzyw dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i mieloną paprykę. Całość dusimy przez kilka minut.
5. Po ugotowaniu flaków, wyjmujemy je z bulionu i dodajemy do duszonego warzywnego aromatu. Całość smaży się jeszcze przez kilka minut.
6. Następnie zalewamy wszystko wygotowanym bulionem z flaków, dodajemy ocet winny i dusimy całość na małym ogniu przez około 1 godzinę.
7. Po ugotowaniu flaki możemy posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Smacznego!