Przepis na przecier ogórkowy do słoika 📖
Przepis na przecier ogórkowy do słoika:Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanego kopru
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i obierz je ze skórki.
2. Następnie przekrój ogórki wzdłuż na pół i usuń nasiona.
3. Pokrojone ogórki posyp solą i odstaw je na 30 minut, aby puściły sok.
4. Po upływie czasu odsącz ogórki, usuwając nadmiar soku.
5. Do garnka dodaj ocet, wodę, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotuj całość, mieszając, aż cukier się rozpuści.
6. Gdy marynata zgęstnieje, dodaj ogórki i dusz przez około 5 minut na wolnym ogniu.
7. Przed przekładaniem do słoików, wymieszaj ogórki z posiekanym koprem.
8. Gorący przecier ogórkowy przelej do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików i zakręć je.
9. Odstaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.
Smacznego!