Przepis na przepis na gofry 📖
Oto przepis na pyszne gofry:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli wlej mokre składniki do misy z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj, ale nie za długo - ciasto powinno być gładkie, ale nie przemieszać go zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego wytwarzania glutenu.
4. Pozostaw ciasto na około 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Włącz gofrownicę i rozgrzej ją zgodnie z instrukcjami producenta.
6. Na rozgrzanej gofrownicy wlej około 1/3 szklanki ciasta i rozprowadź równomiernie. Zamknij pokrywę i gotuj przez około 4-5 minut, aż gofr stanie się złotobrązowy.
7. Delikatnie wyjmij gotowy gofr z gofrownicy i powtórz proces z pozostałym ciastem.
8. Serwuj ciepłe gofry z ulubionymi dodatkami, takimi jak śmietana, syrop klonowy, owoce lub bita śmietana.
Smacznego!