Przepis na pudding angielski 📖
Składniki:- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ściereczka
Instrukcje:
1. W rondlu, na średnim ogniu podgrzej mleko do momentu, gdy będzie prawie gotowe do zagotowania.
2. W misce, dokładnie wymieszaj cukier, mąkę pszeniczną i żółtka, aż powstanie gładka masa.
3. Powoli dodawaj podgrzane mleko do miski z masą cukrowo-żółtkową, ciągle mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.
4. Po wymieszaniu składników, wlej całość z powrotem do rondla i umieść na średnim ogniu. Ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję budyniu. Trwa to zazwyczaj około 10-15 minut.
5. Gdy pudding osiągnie odpowiednią gęstość, dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
6. Przelej pudding do miseczki lub foremek, przykryj ściereczką i odczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
7. Gdy pudding się schłodzi, możesz go przechowywać w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Podawaj pudding angielski na zimno, samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana czy posypka czekoladowa. Smacznego!