Przepis na pulpety kwestia smaku 📖
Składniki:- 500g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk lub mieszanka)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sos:
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dobrze wyrób masę, aż składniki się połączą.
2. Zwilż dłonie wodą i formuj z masy mięsnej kulki o średnicy około 3-4 cm.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż pulpety na średnim ogniu, aż staną się złote z każdej strony. Przełóż je na talerz.
4. W tym samym garnku, w którym smażyłeś pulpety, rozgrzej kolejne 2-3 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj czosnek i paprykę czerwoną, smaż przez 2-3 minuty.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez minutę, mieszając. Następnie dodaj passatę pomidorową, cukier, sól, oregano, bazylię i suszony tymianek. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut.
6. Wróć pulpety do sosu pomidorowego i gotuj całość przez kolejne 10 minut, aż pulpety będą dobrze przegryzione sosem.
7. Podawaj gorące pulpety w sosie pomidorowym z ryżem lub makaronem. Smacznego!