Przepis na pulpety w sosie pomidorowym kwestia smaku 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub mieszane)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą namoczoną w mleku, sól, pieprz, paprykę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki – pulpety. Postaw je na talerzu.
3. W garnku rozgrzej oliwę, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj energicznie przez kilka sekund, aby powstała zasmażka.
4. Powoli wlewaj przecier pomidorowy i bulion, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku.
5. Doprowadź sos do wrzenia i zmniejsz ogień. Włóż do sosu przygotowane pulpety.
6. Gotuj pulpety w sosie na niskim ogniu przez około 30 minut, aż będą miękkie i dobrze przegryzione sosem.
7. Przed podaniem można posypać pulpety świeżą natką pietruszki.
8. Pulpety w sosie pomidorowym można podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety w sosie pomidorowym y fit
pulpety w sosie pomidorowym fit
fit pulpety w sosie pomidorowym
pulpety sosie pomidorowym
zdrowe pulpety w sosie pomidorowym