Przepis na pulpety mięsne 📖
Oto prosty przepis na pulpety mięsne:Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mieszanka)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu zmieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz mleko.
2. Dodaj suszone oregano, sól i pieprz do masy mięsnej, pamiętając o dokładnym wymieszaniu wszystkich składników.
3. Wilgotnymi dłońmi formuj z masy mięsnej małe kulki o średnicy około 3-4 cm.
4. Na dużą patelnię wlej trochę oleju i podgrzej na średnim ogniu.
5. Wrzuć pulpeciki na patelnię i obsmaż z każdej strony, aż staną się złoto-brązowe. Możesz je również usmażyć na głębokim oleju.
6. Jeśli pulpeciki nie są w całości ugotowane, przełóż je na blachę do pieczenia i dokończ przygotowanie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
Pulpety mięsne świetnie sprawdzają się jako dodatek do klasycznych sosów pomidorowych lub grzybowych, ale także jako samodzielne danie z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!