Przepis na pulpety tradycyjne w sosie własnym 📖
Składniki:- 500g mielonego mięsa (np. wołowego, wieprzowego lub mieszanki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Instrukcje:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso mielone z cebulą, czosnkiem, bułką tartą, jajkiem, mlekiem, solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na chwilę, aby składniki się przegryzły.
2. Następnie formuj małe kulki (pulpeciki) z powstałej masy mięsnej.
3. W rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Wrzuć pulpety i smaż z każdej strony, aż się zrumienią. Można to zrobić partiami, aby uniknąć przegrzewania rondla.
4. Gdy pulpeciki są już ładnie zrumienione, wyjmij je z rondla i odłóż na talerz.
5. Do tego samego rondla dodaj mąkę i smaż przez około minutę, mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
6. Powoli wlej bulion warzywny lub mięsny, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
7. Przejdź teraz na mniejszy ogień i gotuj sos przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
8. Dodaj śmietanę do sosu i wymieszaj dobrze.
9. Ponownie dodaj pulpeciki do sosu w rondlu i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż będą całkowicie ugotowane i miękkie.
10. Pulpety w sosie własnym są gotowe! Podawaj je np. z ziemniakami lub makaronem, posypane świeżym koperkiem. Smacznego!