Przepis na pulpety z ikei 📖
Przepis na pulpety z Ikei:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Z masy mięsnej formuj kulki o średnicy około 3-4 cm.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
4. Umieść pulpety na patelni i smaż je z obu stron, aż będą złociste i dobrze przypieczone.
5. Gdy pulpety będą gotowe, odcedź je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Podawaj pulpety na talerzu i świetnie smakują zarówno z dodatkiem ulubionego sosu pomidorowego, jak również z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!