Przepis na pulpety z kaszą manną w sosie koperkowym 📖
Przepis na pulpety z kaszą manną w sosie koperkowym:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub wołowe)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonej majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Sos koperkowy:
- 1/4 szklanki śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużej misce połącz mięso mielone, jajko, kaszę manną, cebulę, czosnek, mleko, masło lub olej, paprykę, majeranek, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
2. Odstaw masę na około 15 minut, aby kasza napęczniała.
3. Następnie wilgotnymi dłońmi formuj małe pulpeciki o średnicy około 3-4 cm.
4. W dużym garnku zagotuj osolony bulion drobiowy. Wrzuć pulpety do gotującego się bulionu i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
5. W międzyczasie przygotuj sos koperkowy. W małym garnku rozpuść masło lub olej, dodaj śmietanę kremówkę, bulion drobiowy i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem.
6. Na małym ogniu podgrzewaj sos koperkowy, mieszając, aż będzie gęsty i jednolity.
7. Gdy pulpeciki będą gotowe, wyjmij je z bulionu za pomocą cedzaka lub łyżki cedzakowej.
8. Podawaj pulpeciki z kaszą manną polane sosem koperkowym. Możesz również podać je z ziemniakami lub surówką sałatową.
Smacznego!