Przepis na pulpety z tofu 📖
Przepis na pulpety z tofu:Składniki:
- 250 g tofu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Tofu odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
3. Tofu, cebulę i czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj, aż powstanie jednolita masa.
4. Dodaj bułkę tartą, mąkę pszenną, jajko, sos sojowy, przyprawę do mięsa oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
5. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
6. Z powstałej masy formuj pulpety o żądanej wielkości.
7. Smaż pulpety na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
8. Gotowe pulpety podawaj najlepiej z ulubionym sosem lub dodatkiem do wybranego dania.
Smacznego!