Przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 📖
Składniki:- 500 g mielonego mięsa (np. wołowo wieprzowego)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Cebulę i ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dobrze wszystko zagnieć.
3. Z masy mięsnej formuj małe pulpety o równych kształtach.
4. W dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć pulpety i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się zrumienią. Następnie wyciągnij je z rondla i odłóż na talerz.
5. Do tego samego rondla dodaj oliwę, posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i szklista.
6. Dodaj passatę pomidorową, cukier, sól i pieprz. Całość mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
7. Następnie wrzuć pulpety do sosu pomidorowego. Przykryj rondel, zmniejsz ogień i gotuj pulsujące. przez kolejne 20-25 minut, aż pulpety będą miękkie i dobrze przegryzione smakiem sosu.
8. Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym są gotowe! Podawaj je z ulubionym makaronem lub z ziemniakami. Smacznego!