Przepis na puszyste amerykańskie naleśniki 📖
Oto przepis na pyszne i puszyste amerykańskie naleśniki:Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatki według uznania (np. owoce, syrop klonowy, bita śmietana)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W innej misce roztrzep jajko, następnie dodaj mleko, masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli wlej mieszaninę mleczną do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby nie utworzyć grudek.
4. Odstaw ciasto na około 10 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Rozgrzej patelnię lub rondel na średnim ogniu. Jeśli używasz patelni, możesz naolejować powierzchnię lekko.
6. Naleśniki smaż około 1/4 szklanki ciasta na patelni - w zależności od wielkości naleśników, jakie preferujesz.
7. Gdy na wierzchu naleśnika pojawią się bąbelki, delikatnie odwróć go za pomocą łopatki do przewracania naleśników. Smaż jeszcze przez około 1 minutę, aż naleśnik będzie lekko zrumieniony z obu stron.
8. Przenieś usmażone naleśniki na talerz i przykryj je kuchennym ręcznikiem lub folią aluminiową, aby zachować ciepło podczas smażenia pozostałej partii.
9. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz całe ciasto. Upewnij się, że dodajesz odrobinę oleju lub masła na patelni po każdym smażeniu naleśnika.
10. Podawaj naleśniki gorące, z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce, syrop klonowy, bita śmietana czy czekoladowa polewa.
Smacznego!