Przepis na pyszną karpatkę 📖

Składniki:

- 1/2 litra wody
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 6 jajek
- szczypta soli
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 200 g cukru
- 500 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

1. W rondlu zagotuj wodę razem z masłem i solą.
2. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa.
3. Odstaw rondel z ognia i zostaw do przestudzenia.
4. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
5. Następnie, dodaj po kolei jajka do przestudzonej masy, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
6. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i za pomocą łyżki formuj kształt podłużnego zwoju karpatki.
7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż karpatka nabierze złotego koloru.
8. W międzyczasie, przygotuj krem budyniowy. W rondlu zagotuj mleko razem z cukrem waniliowym.
9. W osobnym naczyniu wymieszaj budynie z małą ilością zimnego mleka, a następnie dodaj do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
10. Gdy karpatka ostygnie, przekrój ją na pół i wyłóż nadzienie budyniowe na dolną część ciasta.
11. Na wierzch budyniu wyłóż ubitą śmietanę kremówkę.
12. Przykryj górną częścią ciasta i posyp karpatkę cukrem pudrem.

Gotową karpatkę podaj na paterze i ciesz się smakiem tego tradycyjnego polskiego ciasta! Smacznego!

Podobne przepisy

na karpatke
idealna karpatke
ewa gotuje karpatkę
dobrą karpatkę
karpatkę ciast