Przepis na pyszną tartę czekoladową 📖
Składniki:- 200 g ciastek digestive
- 100 g masła, roztopionego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- owoce (np. truskawki, maliny) do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozdrobnij ciastka digestive w misce lub blenderze. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
2. Przełóż masę z ciastek do foremki do tarty o średnicy około 23 cm. Wyrównaj spód i boki łyżką.
3. Umieść foremkę w lodówce na około 30 minut, aby masa ciastek stwardniała.
4. W międzyczasie, podgrzej śmietankę kremówkę w garnku lub kąpieli wodnej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
5. Posiekaj gorzką czekoladę na mniejsze kawałki i umieść ją w misce.
6. Zalej czekoladę podgrzaną śmietanką kremówką i delikatnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa.
7. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj.
8. Wyjmij foremkę z lodówki i wylej na przygotowany spód tartę czekoladową.
9. Wyrównaj powierzchnię masą czekoladową i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aż tartą dobrze schłodzi i stężeje.
10. Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi owocami, takimi jak truskawki lub maliny.
Smacznego!