Przepis na pyszną wątróbkę drobiową 📖
Przepis na pyszną wątróbkę drobiową:Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta tymianku
- Szczypta majeranku
- Szczypta papryki słodkiej
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki śmietany
Przygotowanie:
1. Wątróbkę drobiową dokładnie oczyść i pokrój na kawałki o średniej grubości.
2. Delikatnie oprósz mąką wszystkie kawałki wątróbki.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. W głębokiej patelni rozgrzej masło, następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor.
5. Dodaj pokrojoną wątróbkę do patelni i smaż przez kilka minut, aż zacznie nabierać rumianego koloru.
6. Przypraw wątróbkę solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem i papryką słodką. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj bulion drobiowy i dusz wątróbkę na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Następnie dodaj śmietanę do patelni i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
9. Wątróbkę drobiową podawaj na gorąco, np. z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!