Przepis na wątróbkę drobiowa w sosie 📖
Ok, oto przepis na wątróbkę drobiową w sosie:Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
Instrukcje:
1. Wątróbkę drobiową dokładnie opłucz pod zimną wodą, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. W przypadku gdy wątróbka posiada błony i żyłki, można je delikatnie usunąć.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki.
3. W dużym rondlu rozgrzej masło, a następnie dodaj posiekane cebulę i czosnek. Smaż całość na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
4. Dodaj pokrojoną wątróbkę do rondla i smaż przez około 5 minut, aż mięso będzie delikatnie przyrumienione ze wszystkich stron.
5. Następnie wlej bulion do rondla, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż wątróbka będzie miękka i dobrze przepieczona.
6. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, dodaj śmietanę i dopraw całość solą oraz pieprzem według własnego smaku. Mieszaj, aż sos z wątróbką będzie dobrze połączony i zagęszczony.
7. Jeśli chcesz, podawaj danie posypane świeżymi ziołami np. natką pietruszki dla dodatkowej dekoracji i smaku.
8. Wątróbkę w sosie podawaj gorącą jako główne danie, najlepiej z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!