Przepis na wątróbkę drobiową 📖
Przepis na wątróbkę drobiową:Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: zioła (np. tymianek, rozmaryn)
1. Wątróbkę dokładnie oczyść, usuwając błony i żyłki. Następnie pokrój wątróbkę na cienkie plasterki.
2. Cebule oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Na dużą patelnię rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
4. Dodaj plasterki wątróbki do patelni i smaż na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor.
5. Dopraw wątróbkę solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj świeże zioła dla dodatkowego aromatu.
6. Kontynuuj smażenie na niskim ogniu przez około 5 minut, aż wątróbka będzie miękka i soczysta.
7. Po skończonym smażeniu, przekładaj wątróbkę do miseczki i odstaw na chwilę, aby odpoczęła.
8. Możesz podawać wątróbkę na gorąco lub po ostygnięciu. Doskonale pasuje jako dodatek do ulubionych dań lub jako przekąska.
Smacznego!