Przepis na smaczną wątróbkę drobiową 📖
Oto przepis na smaczną wątróbkę drobiową:Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Przygotowanie:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść, usuwając błony i żyłki. Pokrój ją na cienkie plastry.
2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej i masło, dodaj posiekane cebule i czosnek. Smaż je na złoto.
4. Dodaj plastry wątróbki do patelni i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
5. Posól, popieprz i dodaj mieloną słodką paprykę.
6. Zmniejsz ogień i wlej bulion drobiowy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
7. Na samym końcu, jeśli chcesz, posyp potrawę świeżymi ziołami do dekoracji.
8. Wątróbkę drobiową podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ziemniaków.
Smacznego!