Przepis na pyszne ciastka makaroniki 📖
Składniki:- 150g cukru pudru
- 110g migdałów w proszku
- 2 białka jajek
- 45g granulowanego cukru
- kilka kropli barwnika spożywczego w ulubionych kolorach
- nadzienie (np. ganasz czekoladowy, dżem, krem)
Instrukcje:
1. Wymieszaj cukier puder z migdałami w proszku w misce. Przesiej przez sitko, aby pozbyć się grudek.
2. Białka ubij do momentu, aż zaczną tworzyć sztywną pianę. Dodaj granulowany cukier i kontynuuj ubijanie do momentu, aż masa będzie błyszcząca i gładka.
3. Dodaj barwnik spożywczy i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolity kolor.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę z cukrem pudrem i migdałami do masy jajecznej. Delikatnie wmieszaj składniki za pomocą drewnianej łyżki lub gumowej szpatułki, wykonując ruchy "złamanej" litery "J". Mieszaj do momentu, aż masa będzie gładka i elastyczna.
5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę o średnicy około 1 cm. Wyciskaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia małe, okrągłe placki o średnicy około 2 cm.
6. Pozostaw ciastka na blaszce przez około 30 minut, aby powierzchnia się wyschła. Dzięki temu na wierzchu ciastek utworzy się cienka skorupka.
7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 140°C.
8. Piecz makaroniki przez około 15-18 minut, aż będą miękkie wewnątrz, ale nie będą przyklejały się do palców.
9. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na blasze. Po ostygnięciu nakładaj na połowę makaronika ulubione nadzienie, a następnie przykryj drugą połową.
10. Ciastka makaroniki najlepiej smakują po odleżeniu w lodówce przez kilka godzin, aby składniki dobrze się połączyły. Smacznego!