Przepis na pyszne ciasto biszkoptowe z galaretką 📖
Przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku
- 400 ml wrzącej wody
- owoce lub galaretka z owocami (opcjonalnie) do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blaszkę o wymiarach około 22x32 cm papierem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek jajek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
3. Następnie dodaj żółtka do ubitej piany i delikatnie wymieszaj.
4. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj składniki, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy od dołu do góry.
5. Przełóż ciasto na przygotowaną blaszkę i równomiernie rozprowadź je.
6. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż stanie się rumiane i sprężyste. Sprawdź, czy jest gotowe, wbijając w środek ciasta patyczek - jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
7. Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj galaretkę. Rozpuść opakowanie galaretki w wrzącej wodzie, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
8. Delikatnie nakłuj biszkopt na całej powierzchni widelcem, tworząc niewielkie otwory. Zalej galaretką biszkopt, starając się, aby rozprowadziła się równomiernie.
9. Włóż ciasto do lodówki i pozostaw do stężenia galaretki, zwykle trwa to około 2-3 godzin.
10. Gdy galaretka stężeje, możesz udekorować ciasto owocami lub rozpuszczoną galaretką z owocami według własnego gustu.
11. Przed podaniem kroję biszkopt na porcje i podawaj.
Smacznego!