Przepis na ciasto biszkoptowe 📖

Oto przepis na tradycyjne ciasto biszkoptowe:

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Jedno jajko oddzielamy na żółtko i białko. Pozostałe jajka wbijamy do jednej miski.
2. W drugiej misce ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do miski z żółtkami dodajemy cukier i ubijamy mikserem na gładką masę.
4. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
5. Do masy jajecznej dolewamy dwie łyżki ubitych białek i delikatnie mieszamy, aby rozrzedzić masę.
6. Dokładnie wymieszane białka dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, wykonując ruchy z góry na dół.
7. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.
8. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut, do złotego koloru i suchego wnętrza.
9. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
10. Po ostudzeniu biszkopta można go przekroić na pół i posmarować ulubionym kremem lub dodać dowolne owoce.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto biszkoptowe na naleśniki
ciasto biszkoptowe z galaretką
ciasto z owocami biszkoptowe
dobre ciasto biszkoptowe
ciasto naleśnikowe biszkoptowe