Przepis na pyszne ciasto drozdzowe ze sliwkami 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 30g drożdży świeżych
- 500g śliwek
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka i pozostaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
3. Dodaj jajka oraz wyrośnięte drożdże i zacznij mieszać.
4. Stopniowo dodawaj resztę ciepłego mleka, aż składniki będą dobrze połączone.
5. Dodaj stopione masło i kontynuuj mieszanie, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Przenieś ciasto na stolnicę i zagnieć przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
7. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
8. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
9. Na równomiernie rozłożonym cieście ułóż połówki śliwek, skórka do góry.
10. Zwijaj ciasto od dłuższego brzegu, tak aby powstał wałek.
11. Przekrój wałek na równe kawałki szerokości około 4-5 cm.
12. Układaj kawałki na blasze do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy nimi.
13. Odstaw ciasto na kolejne 15 minut, aby wyrosło nieco.
14. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż stanie się złote.
15. Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć.
16. Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i podawaj ciepłe lub schłodzone.
Smacznego!