Przepis na pyszne ciasto z borówkami 📖

Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki masła, roztopionego
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanki świeżych borówek

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wysmaruj formę do pieczenia masełkiem lub wyłoż ją papierem do pieczenia.
2. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W drugiej misce ubij masło razem z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie, aż składniki się połączą.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do masy masłowej i cukrowej, naprzemiennie z mlekiem. Wymieszaj tylko do połączenia składników, nie za długo.
5. Delikatnie wmieszaj borówki do ciasta.
6. Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy ciasto będzie miało złoty kolor i włożony do niego patyczek wyjdzie suchy.
8. Wystudź ciasto przed pokrojeniem i podawaniem.

Voila! Smaczne ciasto z borówkami gotowe do podania.

Podobne przepisy

dobre ciasto z borówkami
ciasto na pierogi z borówkami
ciasto z truskawkami i borówkami
szybkie ciasto z borówkami
szybkie ciasto jogurtowe z borówkami