Przepis na pyszne puszyste jagodzianki 📖

Oto przepis na pyszne, puszyste jagodzianki:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 300g świeżych jagód

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, a następnie dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą i powstanie piana.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, roztopione masło oraz jajka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na stolnicę lub oprószony mąką blat. Delikatnie zagniataj ciasto, a następnie podziel je na mniejsze kawałki, tworząc kuleczki.
5. Rozprowadź kawałki ciasta na wysmarowanej tłuszczem blaszce, tworząc niewielkie wgłębienia. W każde wgłębienie wrzuć kilka jagód.
6. Odstaw blaszkę z jagodziankami na około 15-20 minut, aby ponownie je podrosły.
7. Piecz jagodzianki w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut, aż staną się złote i puszyste.
8. Po upieczeniu wyjmij jagodzianki z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez kilka minut. Możesz również posypać je delikatnie cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jagodzianki puszyste
dobre puszyste jagodzianki
pyszne jagodzianki
pyszne naleśniki puszyste
pyszne jagodzianki drożdżowe