Przepis na pyszne rogaliki orzechowe 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wtrząsaj, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest za suche, możesz dodać trochę zimnej wody.
4. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw je do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około 3mm.
6. Posyp powierzchnię ciasta posiekanymi orzechami włoskimi.
7. Ciasto pokrój na trójkątne kawałki i zwiń je w rogaliki, zaczynając od szerokiej strony trójkąta.
8. Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Piecz rogaliki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się delikatnie złociste.
10. Po upieczeniu, ostudź rogaliki i posyp je cukrem pudrem.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi, orzechowymi rogalikami.