Przepis na pyszny chałkę 📖
Oto przepis na pyszną chałkę:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 80g drobnego cukru
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej (opcjonalne)
- 100g rodzynków (opcjonalne)
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól.
2. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajka i ekstrakt waniliowy. Możesz również dodać startą skórkę cytrynową i rodzynki.
3. Wytrzymuj ciasto przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
4. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na około 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość i wyrosło.
5. Po wyrośnięciu, podsyp stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Wyrabiaj je jeszcze przez kilka minut.
6. Podziel ciasto na trzy części i uformuj z nich wstążki.
7. Zawiń wstążki w kokardę i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
9. Piecz chałkę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut, aż stanie się złocista.
10. Po upieczeniu, pozostaw chałkę do ostygnięcia przed podaniem.
Gotowa chałka będzie miękka i puszysta. Możesz podać ją na śniadanie lub jako smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Smacznego!