Przepis na chałkę kucharskiego 📖

Składniki:

- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła, roztopionego
- 75g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25g drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- posypka (np. migdały, rodzynki, cukier puder)

Instrukcje:

1. W dużym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują i zaczną pienić.

2. Do drożdży dodaj rozpuszczone masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj dobrze.

3. Dodaj mąkę stopniowo, mieszając ciasto ręką lub z pomocą miksera z hakiem do ciasta. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie klejące się do naczyń. Jeśli jest za suche, dodaj odrobinę więcej ciepłego mleka.

4. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

5. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

6. Po wyrośnięciu, ponownie zagnieć ciasto przez chwilę, a następnie podziel je na równe części i formuj z nich kształty chałki.

7. Układaj chałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi. Odstaw jeszcze na 10-15 minut, aby chałki się rozwinęły.

8. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, lub do momentu, kiedy chałki będą rumiane.

9. Po wyjęciu z piekarnika, odłóż do ostygnięcia na kratce. Przed podaniem posyp je ulubioną posypką, na przykład migdałami, cukrem pudrem lub rodzynkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

chalke piotra kucharskiego
bułki kucharskiego
gofry kucharskiego
pączki kucharskiego
fit chałkę