Przepis na pyszny jablecznik z budyniem 📖
Składniki:- 3 duże jabłka
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Jabłka sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozdrabniaj miejsce palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
3. Blachę o wymiarach około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłóż połowę utworzonego ciasta, dokładnie spód dociskając.
4. Na ciasto rozłóż plasterki jabłek.
5. W rondelku zagotuj mleko z cukrem wanilinowym. Budyń rozprowadź z niewielką ilością zimnego mleka, dodaj do gotującego się mleka i gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje.
6. Gęsty budyń równomiernie rozprowadź na jabłkach, następnie na wierzchu rozsmaruj resztę ciasta na kruszonkę.
7. Jabłecznik piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane.
8. Po upieczeniu, pozostaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.
Smacznego!