Przepis na pyszny sernik z białą czekoladą 📖

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła, roztopionego
- 500 g twarogu
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 150 g cukru
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki. Możemy to zrobić przy pomocy blendera lub ręcznie, tłukąc je w torebeczce foliowej.
2. W misce łączymy rozkruszone herbatniki z roztopionym masłem, mieszamy, aż składniki się połączą.
3. Spód tortownicy (o średnicy około 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadzamy masę z herbatników. Przykładamy do tego wewnętrzną część tortownicy, aby wyrównać spód.
4. Twaróg przekładamy do dużej miski i dokładnie rozdrabniamy na jednolitą masę. Można to zrobić za pomocą widelca, tłuczka do ziemniaków lub blend
5. Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
6. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy twaróg, jajka, cukier, sok i skórkę otartą z cytryny oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem, aż powstanie jednolita masa.
7. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Ponownie dokładnie mieszamy.
8. Gotową masę serową wylewamy na spód herbatnikowy w tortownicy, równomiernie rozprowadzając.
9. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy go przez około 60 minut. Sprawdzamy, czy jest gotowy, wbijając w niego patyczek - jeśli po wyjęciu jest suchy, to oznacza, że sernik jest gotowy.
10. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, a potem wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej.
11. Schłodzony sernik z białą czekoladą możemy udekorować kawałkami białej czekolady, polewą czekoladową lub świeżymi owocami.
12. Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik przez kilka godzin w lodówce, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i smaku. Smacznego!

Podobne przepisy

dobry sernik z białą czekoladą
sernik na zimno z białą czekoladą
mazurka z białą czekoladą
babeczki z białą czekoladą
donaty z białą czekoladą