Przepis na pyszny sernik z mlekiem kokosowym 📖
Oto przepis na pyszny sernik z mlekiem kokosowym:Składniki:
- 200 g ciastek digestive
- 100 g masła
- 500 g sera ricotta
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Instrukcje:
1. Rozdrobnij ciastka digestive na mniejsze kawałki, a następnie umieść je w malakserze. Zmiksuj aż do uzyskania drobnych kruszców.
2. Stop masło, a następnie połącz je z pokruszonymi ciastkami, dokładnie mieszając, aż składniki się połączą.
3. Przygotuj tortownicę (ok. 24 cm) i wysmaruj jej dno masłem. Następnie wyłóż równomiernie dno tortownicy przygotowaną masą z ciastek i masła. Wciśnij je dokładnie do dna, tworząc równą powierzchnię. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
4. W misie miksera umieść ser ricotta, cukier, cukier waniliowy oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Dodaj do masy serowej jajka, jedno po drugim, mieszając każde dokładnie, zanim dodasz następne.
6. Wlej mleko kokosowe do masy serowej i ponownie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej masę serową na wierzch przygotowanego spodu.
8. Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 1 godzinę.
9. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim jeszcze przez 15-20 minut, aby się delikatnie przestygł.
10. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw go do całkowitego ostygnięcia.
11. Przed podaniem wstaw go do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc.
12. Gotowy sernik z mlekiem kokosowym możesz ozdobić pokrojonymi owocami, wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową według własnego gustu.
Smacznego!