Przepis na sernik na zimno z mlekiem kokosowym 📖
Oto przepis na sernik na zimno z mlekiem kokosowym:Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 g żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- owoce do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Rozgnieć herbatniki na drobne kawałki w malakserze lub zgnieć je w torebce za pomocą wałka do ciasta.
2. Stop masło i dodaj je do rozgniecionych herbatników, dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm, wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
4. Przełóż masę z herbatników na dno tortownicy, równomiernie rozprowadź i dokładnie dociskaj do spodu.
5. Włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa zastygła.
6. W misce wymieszaj serek mascarpone, mleko kokosowe, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
7. W innym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, a następnie dodaj ją do masy serowej. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
8. Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej masę serową na masę z herbatników.
9. Delikatnie wyrównaj wierzch i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), tak aby sernik dobrze stężał.
10. Przed podaniem udekoruj sernik owocami, jeśli tego życzysz.
Smacznego!