Przepis na pyszny tatar ze śledzia 📖

Składniki:
- 2 śledzie
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanej wężówki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Śledzie należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i odczekać, aż staną się bardziej miękkie.
2. Następnie należy usunąć ze śledzi skórę, a także ości. Śledzie najlepiej rozłożyć na płaskiej powierzchni i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa.
3. Mięso śledziowe drobno posiekać nożem.
4. Cebulę, ogórki i jajka również drobno posiekać.
5. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
6. Dodać majonez, musztardę i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli tatar jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody lub śmietany.
7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
8. Gotowy tatar ze śledzia podać na chrupiących grzankach lub świeżym pieczywie.

Smacznego!

Podobne przepisy

tatar ze sledzia
śledzia na wigilię
śledzia solonego
tatara ze śledzia
ikrę ze śledzia