Przepis na pyszny tatar ze śledzia 📖
Składniki:- 2 śledzie
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanej wężówki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Śledzie należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i odczekać, aż staną się bardziej miękkie.
2. Następnie należy usunąć ze śledzi skórę, a także ości. Śledzie najlepiej rozłożyć na płaskiej powierzchni i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa.
3. Mięso śledziowe drobno posiekać nożem.
4. Cebulę, ogórki i jajka również drobno posiekać.
5. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
6. Dodać majonez, musztardę i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli tatar jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody lub śmietany.
7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
8. Gotowy tatar ze śledzia podać na chrupiących grzankach lub świeżym pieczywie.
Smacznego!